sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Tabermannista häkeltyneenä



Hetki

Se on se hetki,
Rakkauden hetki:
edessä korkea muuri
Se on taivasta korkeampi
ja ulottuu syvemmälle
kuin yksikään juuri
Sitä hetkeä kutsutaan
rakkauden hetkeksi
Se on se hetki
jolloin rakkaus kysyy meiltä
uskallammeko olla
rakkauden lapsia.
Uskallammeko
kauhistuttavan korkean
muurin edessä
tulvillaan uskoa ja toivoa,
kirkkain silmin kuin lapset,
sanoa ettei muureja ole,
on vain mahdollisuus
tarttua vielä yhteen käteen

-Tabermann 2005-



Avokin kanssa päätimme alkaa etsiä hääkutsuihin sopivaa runoa. Suunnistimme paikalliseen kirjastoon, jossa ummikkoina nappasimme monta runoteosta. Mukaan tarttui kolme Tommy Tabermannin kirjaa.

Rakkauden kolme kehää. 2005. Gummerus
Rakkauskirja. 2008. Minerva.
Suutele minulle siivet. 2004. Gummerus

Vaikka Tabermann olikin minulle runoilijana tuttu, eikä Yle:n Uutisvuoto ollut enää mitään Tabermannin lähdön jälkeen, en ollut kuitenkaan määrällisesti lukenut kovinkaan montaa hänen runoaan. Kirjastossa valitsimme hyllystä kirjoja ilman sen suurimpia kriteereitä. Tärkeintä oli jos kirjan kannessa luki jotain rakkaudesta tai se oli punainen tai muuten hempeän näköinen. Noh, kotona kun aloimme tarkemmin selvittää mitä tuli lainattua, tulimme vähän aikaa selattuamme siihen tulokseen, etteivät Tommyn runot ainakaan näistä kirjoista hääkutsuumme päätyisi. Kaikki kirjat sisälsivät kokonaisuudessaan eroottista runoutta, joiden kirjoittamisesta hän nimenomaan oli tunnettu. Tämä toki luki kirjojen takakansissa, mutta emmepä me niitä lukeneet laiskuuksissamme. (Olisihan sitä kyllä voinut testata suvun huumorintajua.) Sisuunnuin kuitenkin, ”ja minähän nämä luen, kun olen kerran lainannutkin!”. Ja näin Tabermannin eroottiset runot päätyivät osaksi työmatkakirjallisuuttani. Pahoittelen jos olen aiheuttanut hämmennystäni ja punoittavia poskia kanssamatkustajissani, mikäli ovat lukeneet kirjaani olkani yli.


Rakkauden kolme kehää

Kirja sisältää monipuolisesti eri tasoisia eroottisia runoja. Eri tasoisella tarkoitan, että osa runoista on vähän rohkeampia ja osa taas vähän vähemmän rohkeita. Blogauksen aloittava runo on lainattu tästä kirjasta ja on ko. teoksesta suosikkini.


Suutele minulle siivet

Tämän kirjan nimi kuulosti mielestäni ihanalta ja siksi lainasin sen. Luin kaikki kirjat perän jälkeen, joten sekoitin mitkä runot missäkin kirjassa ovat, mutta sanoisin, että tämä oli kirjoista rohkein. Voin olla hieman nössö, mutta itse pidän runoista, jossa asiat ilmaistaan hieman kiertoteitse ja symbolisemmin. Jotkut runot olivat makuuni ehkä hieman liian suoria. Tai sitten en vain kuudelta aamulla bussissa osannut virittäytyä tunnelmaan. Ehkäpä minun olisi kannattanut lukea niitä sohvalla viininpunaisessa silkkiaamutakissa, suklaarasia vieressäni, sunnuntai aamuna, klassista musiikkia kuunnellen.

Olihan kirjassa toki myös hauskoja, käyttökelpoisia runoja. Aion varmasti printata makuuhuoneen seinälle runon ”Intohimoisten iltarukous”. Ehkäpä se auttaa tulevassa avioliiton satamassa pitämään tuulen purjeissa, laskuvesienkin aikana. Olihan tässäkin muutamia roiseja kohtia, mutta minusta se parodioi hauskan sensuellisti iltarukousta, samalla kuitenkin puhuen tärkeistä asioista.

”... suo meille kärsivällisyyttä
odottaa toisiamme niin ettemme hukkaa
toisiamme matkalla vaan saavumme perille yhdessä
ja toisistamme onnellisina...”



Rakkauskirja

Rakkauskirja on runojen muodossa kerrottu tarina rakkauden soturista ja tämän matkustelusta maailmassa levittäen rakkautta ja pohtien sen tarkoitusta. Osa runoista on hyvin lyhyitä ja osa taas melkein sivun mittaisia pikku tarinoita, jotka yhdessä muodostavat kokonaisuuden.

Sen enempää en lähtenyt netistä tutkimaan, mutta mieleeni juolahti, että olisiko rakkauden soturi runoilijan omakuva. Tulihan Tabermann tunnetuksi ”rakkauskansanedustajana” ulkomaita myöten kun teki laki aloitteen viikon mittaisesta rakkauslomasta.


Enää Tabermann ei ole itse meille runojaan kertomassa, mutta runoja voi lukemisen lisäksi myös kuunnella mm. Spotifystä hakusanoilla: ”Älä Sano Ehkä”, ”Kaksi ihoa” ja ”Tommy Tabermann”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti